toegang voor visueel gehandicapten
U bent hier: Activiteiten
Tekst kleiner Tekst groter

Activiteiten


Stadsbeiaardier is nu ridder Jac Maassen

 

Breda's stadsbeiaardier Jac Maassen (61) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Letterlijk aan de voet van zijn werkplek, de Grote Toren, heeft loco-burgemeester Marja Heerkens hem gisteren in de 'Lanterneau' van de Grote Kerk de bijbehorende versierselen opgespeld.

Dat gebeurde even na het middaguur, het tijdstip waarop de toren vijfhonderd jaar geleden officieel werd voltooid. Jac Maassen - die als derde generatie van de stedelijke beiaardiersfamilie het torencarillon sinds 35 jaar bespeelt - dankt zijn ridderschap niet aan die gehonoreerde functie, maar aan zijn bijna veertigjarige inspanningen om de beiaardcultuur aan de man te brengen.

Zijn lokale, nationale en internationale ambassadeurschap van de beiaard(muziek) is tot uitdrukking gekomen in talrijke vrijwilligersfuncties en initiatieven, waarvan de jongste de stedelijke viering van het actuele torenjubileum is.

De schijnbaar onvermoeibare Maassen - tevens oud-directeur van de Nationale Beiaardschool – was onder andere bestuurder van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (1971-'84), vicepresident van de Beiaard Wereldfederatie ('78-'90), voorzitter van heemkundekring Engelbrecht van Nassau (1991-2003), bestuurder van de Nationale Taptoe, jurylid van het Bredase carnavalslied, oprichter van De Torenblazers en medeoprichter van het Klokkenluiders Gilde Breda (KGB). Jac Maassen heeft ook een flink aantal beiaardcomposities en publicaties – zowel wetenschappelijk als populair - achter zijn naam staan.

Eerder is hij gelauwerd met een eredoctoraat in Berkeley (VS) en het lidmaatschap van de Heerlijke Orde van Breda.

Bron: BN/DeStem, Leo Nierse, 22 juli 2009
 


 

Activiteitenprogramma juni - september 2009

 

Beiaardplus concerten                               

Dit zijn concerten waarbij de klanken van de torenbeiaard zich vermengen met die van instrumenten of een koor. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de audio/videoverbinding die aanwezig is tussen de beiaard en de Grote Kerk. Deze verbinding werd tijdens de laatste torenrestauratie door de Stichting Torenspektakel mogelijk gemaakt. Via een kabel is de beiaard hoorbaar in de kerk en er kan zo perfect worden samengespeeld met muzikanten die in de kerk optreden.

Het Klokkenluiders Gilde Breda (KGB) kondigt alle belangrijke concerten aan. 

 

Feest bij de Toren Thuis zondag 19 juli

Zondag 19 juli vullen de straten rond de toren zich met een bont gezelschap.
Om 12.00 uur geven de Torenblazers het startsein voor deze vrolijke feestdag.
Silhouetknippers, straattekenaars, levende standbeelden, karikatuurtekenaars, acrobaten, muzikanten, cabaretiers, dichters, vuurspuwers en goochelaars gaan aan het werk. Ieder die dat wil kan optreden. Aan de voet van de Toren richten we een huiskamer in, waar gasten vertellen over hun dromen en ideeën om Breda nog mooier en leuker te maken. In de Grote Kerk is de opening van de expositie van de torenschilderijen en treedt het Mades Mannenkoor op. Er zijn optredens vanaf de toren. Frits Bayens Big Band sluit samen met Paul Maassen de feestdag spetterend af. 

 

Beiaardplus concerten en feest van de Toren

Zondag 5 juli

13.30

   en

16.00 uur

Jacques Maassen (beiaard) samen met harmonie St. Cecilia (Chaam) o.l.v. Pieter Zwaans

Zondag 5 juli

14.45 uur

M06 klarinetkoor o.l.v. Pieter Zwaans     

Zondag 12 juli

13.30

   en

16.00 uur

Gemengd koor Cantabile Plus o.l.v. Maria Kuijpers samen met Jacques Maassen (beiaard)

Zondag 19 juli

12.00 uur

   tot

17.15 uur      

Feest bij de Toren Thuis. Iedereen kan optreden op straat. In de openluchthuiskamer op visite om te praten over de leukste ideeën voor de stad.  Torenbeklimmingen. Film voor de kleintjes. Dichters, torenblazers en klokkenluiders.

Zondag 19 juli

17.30 uur

Paul Maassen (reizende beiaard) met Frits Bayens Big Band op de Grote Markt

Dinsdag 21 juli

10.00 uur

   tot

13.00 uur

Kinderfeest bij de Toren. Precies om 12.00 uur werd 500 jaar geleden de haan op de toren geplaatst. Officieel moment met ingebruikname historisch uurwerk door loco-burgemeester.

Donderdag 20 augustus

20.00 uur

Gerard de Krom (trombone) en Jacques Maassen 

(beiaard)

Vrijdag 21 augustus

18.30 uur

Toru Takao (Japan) en Bredase dichters, dinerconcert

Zaterdag 22 augustus

16.00 uur

Swingend concert van percussie, DJ en Paul Maassen (reizende beiaard) op de Grote Markt  

Donderdag 27 augustus

20.00 uur

Beiaardduo Pieter & Jacques Maassen met o.a.

Van Cleemput en Rachmaninow                                                 

Zaterdag 29 augustus

16.30 uur

Jacques Maassen (beiaard) met het groot West-Brabants smartlappenkoor

 

Beiaardconcerten

Zaterdag 25 juli

16.00 uur

Beiaardier David van der Vlies uit Dordrecht

Donderdag 30 juli

20.00 uur

Malgosia Fiebig uit Polen

Donderdag 6 augustus

20.00 uur

Beiaardier Gijsbert Kok uit Weesp

Donderdag 13 augustus

20.00 uur

Beiaardier Bauke Reitsma uit Spakenburg

                                                                                  

Verjaardag van de toren dinsdag 21 juli

Op de verjaardag van de toren is er in de ochtend groot Kinderfeest. Onder begeleiding van professionele kunstenaars gaan de kinderen aan het werk en maken voor de toren een verjaardagsslinger. Rond 12.00 uur is het precies 500 jaar geleden dat de haan op de toren werd geplaatst. Dit bijzondere moment wordt gevierd met de officiële ingebruikname van het historisch uurwerk door de loco-burgemeester. Na een ingrijpende restauratie is het uurwerk in juni teruggeplaatst in de toren. De afdeling Erfgoed van de gemeente gaf opdracht tot de restauratie in het kader van een educatief project. Na de terugkeer van het uurwerk kunnen gidsen tijdens torenbeklimmingen aan bezoekers laten zien hoe het uurwerk vroeger werkte. Het uurwerk heeft vanaf 1695 tot 1908 dienst gedaan.

 

Beiaardwandelingen

Gilde de Baronie organiseert dit jaar, samen met de stadsbeiaardier, beiaardwandelingen op vrijdag 3 juli, 10 juli, 17 juli, 24 juli, 31 juli, 7 augustus, 4 september en 2 oktober. Op drie verschillende luisterplaatsen in de stad krijgen de deelnemers muziekfragmenten te horen, die de beiaardier op het carillon speelt. De bedoeling is de titels van die muziekstukjes te noteren op een scoreformuliertje. Degene die de meeste beiaardstukjes goed geraden heeft krijgt als prijs het boek ‘500 jaar Toren’. Tussen de bedrijven door krijgen de deelnemers informatie over de jarige Grote Toren. Vertrek vanaf 11.00 uur bij de Grote Kerk. De wandeling duurt ongeveer een uur. Deelname: volwassenen € 3,50; kinderen tot 12 jaar € 1,75.

 

Expositie schilderijen en foto’s

De Nieuwe Veste heeft niet alleen fotografen opgeroepen de Toren in beeld te brengen. Het afgelopen jaar zijn ook schilders uitgedaagd de Toren te vereeuwigen. Aan deze oproep is op grote schaal gehoor gegeven. Bij de Nieuwe Veste zijn grote en kleine schilderijen binnen gebracht. Besloten is ook een selectie van de schilderijen tentoon te stellen. U kunt de doeken bewonderen in de Grote Kerk van 19 juli tot 21 augustus.   

In juli zijn in De Nieuwe Veste, Molenstraat 3 ook de torenfoto’s nogmaals te zien.  

 

Poppenspel in de toren

Via het project De Ontdekking heeft de poppenspeelster Irene Laros een poppenspel gemaakt dat zich afspeelt in de toren. Het poppenspel is opgenomen op film en beschikbaar gesteld aan alle basisscholen in Breda. De kleuters op school maken spelenderwijs kennis met het binnenste van de toren. Op zondag 19 juli is de film van Irene Laros ook te zien onderaan de toren.

 

Op de Hoogte

In Het Stadsblad verschijnt sinds eind april wekelijks de rubriek ‘Op de Hoogte’. Daarin beschrijft Jan Korebrits van de werkgroep Toren Breda 500 jaar, in korte stukjes de ins en outs en ups en downs van de Bredase Grote Toren.

 

Torenboek 500 jaar Toren

BN/DeStem heeft in samenwerking met de Nieuwe Veste het boek 500 jaar Toren Breda uitgebracht. In het boek is een selectie van de tentoongestelde foto’s samengebracht. Het boek geeft een prachtig tijdsbeeld van de jubilerende toren. Op diverse plaatsen in Breda is het boek te koop voor € 12,95.

  

Display en webcams

Hoog in de toren hangen twee webcams. Deze brengen markante plekken van Breda in beeld. Beneden in de Grote Kerk is een display in de maak. Als het display gereed is, zullen daarop de beelden van de webcams te bekijken zijn. De bedoeling is ook opnamen van de beiaard, het automatisch speelwerk, het uurwerk en van de grote Breda Nassau luidklok (1695) te laten zien. De Stichting Torenspektakel heeft zich ingespannen om in dit torenjaar de binnenkant van de toren in beeld te brengen. Dat wordt mede mogelijk gemaakt, dankzij de financiële steun van de gemeente Breda en Heja Projectontwikkeling. Via onze website www.torenbreda.nl kunt u straks de beelden ook thuis en op school op uw eigen pc zien.

 

Torenwhisky en Torensigaar

Ter gelegenheid van de viering van 500 jaar Toren Breda is er door La Barrique,

Haagse Markt 8 een speciale torenwhisky uitgebracht. De sigarenwinkel De Compagnie, Torenstraat 15, presenteerde een speciale torensigaar. De winkeliers ondersteunen hiermee de activiteiten in het Torenjaar. Volgens de liefhebbers vormen sigaar en whisky een uitstekend paar en ze zijn nog steeds te koop.   

 

Nieuwsbrief nummer 3

In de volgende Nieuwsbrief zullen wij u verder inlichten over de torenactiviteiten in de periode september t/m december 2009.

 

Meer informatie

Via onze website www.torenbreda.nl houden wij u op de hoogte van nieuwe activiteiten en ontwikkelingen. 

 

naar boven
Webdesign door ALLWWW Oosterhout